Biologisch makkelijk herkenbaar

Uitleg over de verschillen tussen reguliere en biologische teeltmethoden en welke twee belangrijkste logo’s je helpen bij het vinden van gecertificeerde biologische producten.

Biologisch makkelijk herkenbaar!

Er wordt in de media veel gesproken met termen als duurzaam, co2, biologisch en fair trade. Deze termen kunnen erg verwarrend werken mede omdat er vaak verschillende dingen mee bedoelt worden.  Leer je eenmaal de weg een beetje kennen dan kun je tussen de bomen door het bospad weer herkennen, zo is biologisch best makkelijk te herkennen aan het Nederlandse zwart witte EKO logo of het groene, Europese ecolabel.

Wat houd biologisch nu eigenlijk precies in?
Tegenwoordig zijn land-, tuinbouw en veeteelt bedrijven erg groot en produceren ze maar één of twee producten op grote schaal. Dat geeft vaak de nodige ziektes en aandoeningen die bestreden worden met giftige bestrijdingsmiddelen. Kleine restjes gif zijn terug te vinden in het dagelijkse groente en fruit die we eten. Een klein beetje gif kan prima door ons lichaam verwerkt worden, echter kleine beetjes bij elkaar meerdere malen per dag zorgen voor flink veel werk voor het lichaam en dat kost energie. Daarnaast wordt er kunstmest gebruikt om producten supersnel te laten groeien

Het Europese ecolabel voor voedingsmiddelen
Europees ecolabel voeding

met als gevolg verschraling van de grond.  In de biologische land-, tuinbouw en veeteelt wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en worden kwalen en ziektes met andere middelen bestreden waardoor er geen gifresten achterblijven. Daarnaast krijgt een biologisch plant voldoende tijd om te groeien waardoor het meer levensenergie bevat. De fijnproever zal je bevestigen dat  vele biologische producten een stuk lekkerder smaken.

Hoe herken ik biologische producten?
Er zijn twee goed herkenbare keurmerken voor biologische producten op de markt waarvan het zwart-witte EKO logo voor Nederland de bekendste is. Dit keurmerk wordt streng gecontroleerd door SKAL en mag als zeer

Nederlands EKO logo
Nederlands EKO logo

betrouwbaar gezien worden. Daarnaast is het Europese Ecolabel dat vaak vermeldt staat op producten uit Europa waaronder Belgie, Frankrijk, Italie en Spanje. Ook Nederlandse producten kunnen het Europese label hebben, soms staan er zelf meerdere keurmerken op één productvermeld. Naast deze twee keurmerken zijn er nog andere zoals het Belgische keurmerk, echter is het voor de beginneling die wil starten met het herkennen en kopen van biologisch gecertificeerde producten het belangrijkste om het EKO logo van SKAL en het Europese logo te leren herkennen. Dan zit je altijd goed.

Voor meer informatie over de genoemde keurmerken en de productiemethode van biologisch gecertificeerde producten kun je lezen op onder andere:

www.skal.nl Nederlands EKO logo
www.biologica.nl Informatie over biologische voeding
www.zokanhetook.net Mijn eigen website

2 gedachten over “Biologisch makkelijk herkenbaar”

  1. Hoi Andries,
    je hebt helemaal gelijk dat het Demeter keurmerk erbij hoort. Echter heb ik dit artikel geschreven voor het publiek dat alleen in de reguliere supermarkt komt en het moet doen met het beperkte aanbod aldaar, helaas zonder Demeter keurmerk.
    Voor wie wel in de natuurwinkel komt en wil weten wat het Demeter keurmerk inhoudt kan terecht op http://www.demeter-bd.nl
    Groetjes,
    Danielle

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.