Posted on Geef een reactie

De smaken van vroeger

Nu ik zwanger ben, denk je misschien dat ik extra veel ga eten. Of dat ik gekke dingen ga eten. Of dat ik midden in de nacht de koelkast plunder. Niets is minder waar. Veel eten deed ik altijd al, ik ben gewoon een lekkerbekkie en ik heb een lichaam van 1,85 meter, dat kan ook wel wat voeding gebruiken. Voor mijn gewicht hoef ik het niet te laten, dat is al jaren keurig in verhouding met mijn lengte en stabiel.

Omdat ik ’s avonds een goed verzadigende maaltijd eet, zie ik mezelf niet midden in de nacht de koelkast plunderen. Moet er niet aan denken… midden in de nacht iets eten. Augurken met slagroom heb ik eens gegeten, maar das niets voor mij, zelfs niet nu ik zwanger ben. Dat ik ineens gekke soorten vis of vlees ga eten heb ik ook geen zorgen over, mijn afschuw voor het eten van dode dieren zit te diep.

Njammie… doe nog maar een stukkie kaas!
Toch is er wel iets verandert in mijn eetpatroon de afgelopen maanden…. ik verlang weer meer naar de smaken die ik ken van vroeger. Nou heb ik een vader die dol is op kaas en vroeger hele lekkere boterhammen maakte met kaas, radijs, tomaat, komkommer en allerlei andere lekkernijen. Een echte feest-boterham. En hoewel ik een periode weinig kaas gegeten heb, ben ik sinds twee volle manen geleden weer terug aan de kaas. Ik krijg er geen genoeg van! Helaas betekent dat ook dat de acnĂ© rond mijn kinrand weer iets meer aanwezig is, deze werd toen ik nauwelijks meer kaas at, duidelijk minder. Waarschijnlijk door de grote hoeveelheid vet die er in kaas zit…

Smaken van vroeger
Verder herinner ik mij een heel simpel recept van mijn moeder: gebakken aubergine met gesmolten kaas. Njammie! Het is een zeer populair hapje bij mij dat ik vaak als lunch of tussendoor eet. Verder waren we laatst warm uit lunchen bij het restaurant van Theater de Vest. Daar ging ik voor vegetarische lasagne. En die smaak die ik toen proefde riep een bijzonder gevoel bij mij op. Iets van herkenning van wat ik echt heel lang niet meer geproefd heb. Ik heb er van gesmuld! (Helaas wat de nasmaak iets minder, de lasagne was helaas ook erg zout.) Mede hierdoor, echt iets wat me bijgebleven is, samen met diverse andere grotere en kleinere gebeurtenissen, ben ik anders gaan eten.

Frustratie geeft klachten
Een motivatie om anders te gaan eten is dat ik steeds gefrustreerd raak. Vooral als ik buitenshuis eet. Sinds een halfjaar eet ik namelijk naar de voedselcombinatieleer, gebaseerd om de combinaties van de groepen zetmeel, eiwit, suiker, zuur etc. Volgens deze leer zijn eiwit en zetmeel slecht te combineren. Denk daarbij aan brood met kaas, pasta met kaas of vlees etc. die daarbij spijsverteringsklachten veroorzaken omdat de vertering in de darmen problemen geeft. Helaas pindakaas (ook eiwit en dus niet op brood) leven we in een wereld waarin de zetmeel-eiwit combinatie het meeste voorkomt! Dus is het niet alleen binnenshuis maar ook buitenshuis zeer lastig om de goede combinaties te vinden en… de foute combinaties te laten staan. Tijdens oud & nieuw was ik het zat: toen ben ik bewust “van mijn dieet afgestapt”. Ik merkte bij mezelf de frustratie… de frustratie die het plezier van een lekkere maaltijd helemaal weg kan nemen. Juist eten met plezier, ervan genieten, help om het beter te verteren. Frustraties kunnen dus spijsverteringsproblemen veroorzaken… de problemen die ik juist kwijt wil!

Rust
Al met al ben ik dus “van mijn dieet” afgestapt… hoewel ik nog vaak die goede combinaties eet, uit gewoonte. Zo eet ik nog steeds mijn fruit een halfuur voor het ontbijt, ik merk wel dat als ik te snel het volgende neem dit niet “voegt” met elkaar. Doordat ik nu echt heb ik gezegd dat ik alles weer eet, voel ik me veel vrijer. En heb ik in de winkel ook weer meer keuze. Het geeft rust. Dus ga ik nu lekker met alle plezier eten klaarmaken waar ik me op verheug… waar het water me van in de mond loopt. Als ik ten minste weet wat dat is en het iets is wat ik in huis heb.

Voeding in mijn leven
Tijdens het schrijven van deze blog komen allerlei andere dingen die ik kwijt wil over voeding omhoog. Maar ik blijf nu even bij het hoofdonderwerp anders wordt het een ellenlang verhaal waar menigeen voor zal afhaken. Voeding is wel een onderwerp waar ik vrij weinig over schrijf – terwijl ik er elke dag intensief mee bezig ben. Ach ja.. alles op z’n tijd, “ik wil nog wat overhouden om in mijn boek te zetten” zeg ik dan maar. Wil je meer weten van hoe ik over voeding denk of over mijn ervaringen met de voedselcombinatieleer en het energieherstelplan, stel je vraag! Altijd leuk om specifiek op een vraag te reageren, dat geeft meestal wel inspiratie. Inhoudelijke tips en suggesties, daar heb veel minder behoefte aan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.