Eerste ervaringen wasbaar maandverband

Over de eerste ervaringen met wasbaar maandverband. Vervolg op “Wasbaar maandverband is binnen” en “Gezond en milieuvriendelijk menstrueren” onder andere te vinden in de categorie “vrouwen”.

Tja, eigenlijk stel ik deze blog een beetje uit want het is toch anders gegaan met het wasbaar maandverband dan ik dacht. En ja, een tikkie teleurstelling zit er wel bij. Het probleem zit hem bij ons in het wassen, maar lees even verder want misschien is dat voor jou geen probleem.

Tijdens de zware dagen
Het verband doet het op zich prima. Tijdens zware dagen merk ik wel verschil met de weggooi-verbanden, de wasbare lekt sneller door. Die papieren dingen “verspreiden het vocht” immers “in de lengterichting” en die luxe mist een wasbaar verbandje dus. Een mogelijke oplossing is om tijdens je zwaarste dag (dat is bij mij maximaal 24 uur) weggooi verbanden te gebruiken, de lichtere bloedingen kan het verband prima aan.

Verschil met NatraCare maandverband
Op zich voelt het wasbare verband wel iets dikker als gewoon verband, al maakt het natuurlijk wel uit wat je gewend bent. Ook voel ik als ik op de fiets zit het drukknoopje van het wasbare maandverband, voor een korte rit te overleven, voor een langere rit wellicht te onplezierig. Zelf gebruik ik al jarenlang NatraCare, het enige verband dat verkrijgbaar is bij de lokale natuurwinkel. Deze verbandjes hebben een “cover” van biologisch katoen, wel zo prettig voor de huid of voor het idee dat er geen gif aan te pas komt, net wat je belangrijk vind. De verpakking geeft de volgende woorden als omschrijving “kunststofvrij – niet met chloor gebleekt – natuurlijke materialen – ongeparfumeerd – biologisch afbreekbaar”.

Na gebruik
Na gebruik kun je de wasbare verbandjes dichtvouwen (met de nattigheid naar binnen uiteraard) en zelfs na een zware bloeding zie je er aan de buitenkant niets van! Ook druipt het niet ofzo, je kunt ze dus vrij veilig meenemen zonder dat het zichtbaar is dat je gebruikt maandverband in je handen of je tas hebt. Er zijn trouwens speciale tasjes voor te krijg. Wel zo prettig!

Wassen
Ja, nu komt het punt wat ik toch lastig vind. Wij wassen met wasmagneten en in dit geval heb ik toch mijn heil gezocht bij waspoeder. Dat van Ecover om precies te zijn. Moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat ik, tegen de adviezen in, amper voorgeweekt had, de verbandjes  hebben zelfs een paar dagen in de wasmand gezeten. Voorweken, met een emmertje enzo, is niet echt mijn ding..
Met een het voorwasprogramma met voorwasmiddel en natuurlijk de hoofdwas heb ik gewassen op 30 graden met het katoenprogramma. Want bloed kun je beter koud dan warm wassen. Even een opmerking, het waspoeder is al wat ouder en kan daardoor wellicht wat minder sterk zijn. Dat zeg ik er maar even bij wellicht dat er met “verser” waspoeder of een ander merk meer resultaten te behalen zijn. Na tweemaal voor- en hoofdwas zijn 2 van de 3 verbandjes acceptabel schoon, de derde heeft nog een duidelijke rode streep.

Samengevat
Als ik nu terugkijk naar een halfjaar gebruiken van wasbaar maandverband dan zie ik nog steeds de voordelen voor het milieu en de prullenbak die minder vol raakt. Het gebruik zelf valt me prima mee, ik zie echter ook dat ik soms even te weinig “innerlijke ruimte” heb en dan een weggooi verband pak. Daarnaast vind ik de extra handelingen van het wassen vervelend, dat is natuurlijk een kwestie van discipline (precies een ding waar ik nog mee worstel)!

Extra verband ga ik voorlopig niet aanschaffen, onze euro’s besteed ik liever aan andere zaken. Misschien dat ik, nu ik eindelijk deze blog gepubliceerd heb, lak heb aan die ene streep en genoegen neem met verband dat nog een rood streepje bevat. Want hoe hoog je je eisen stelt is natuurlijk heel persoonlijk. Wellicht dat wassen met regulier wasmiddel of een betere week- en voorbehandeling wel een altijd “perfect schoon” verband geeft. Op de meeste webwinkel-websites staat wel een gebruiksaanwijzing voor het wassen.

Inlegkruisjes
Oeps, bijna vergeten, de inlegkruisjes. Die verschuiven naar de verkeerde plek en vangen dus niets op…

Dus…
Durf jij na deze blog de uitdaging van wasbaar maandverband aan, behaal jij wel goede wasresultaten of heb je een “gouden” tip om mijn verband helemaal schoon te krijgen? Of heb je nog andere vragen? Had je wat aan dit verslag? Ik hoor graag van je!

Lees ook: Wasbaar maandverband is binnen en Gezond en milieuvriendelijk menstrueren onder andere te vinden in de categorie “vrouwen”.

40 gedachten over “Eerste ervaringen wasbaar maandverband”

 1. Denk toch ook wat aan te schaffen voor de paar jaar dat ik waarschijnlijk nog menstrueer. By the way, vind het toch wel wat dat die fabriek de hele maand werkt maar dat er nooit wat uitkwam, maar ja.
  Herinneringen aan mijn moeder, die de uitwasbare verbandjes in een ruimte waar de wasmachine stond in een emmer had staan te weken. Dat nooit natuurlijk, die bloederige zooi maar misschien was het ook mijn moeders houding. De irrigator stond thuis ook op de kast in de kamer.
  Realiseer me steeds meer wat een rommel vooral die tampons zijn, temeer omdat ze van binnen zitten. Gebruik ze ook weinig.
  Alleen die verbandjes met drukknoopjes opzij, of je daar niet teveel van voelt of met klittenband. Wie construeert er nou eens een slip waar je het verband door het kruisje kan schuiven of eraan bevestigen met klittenband dat al aan de slip zit. Weet niet of dat wat is.
  Gebruik ’s nachts een ouwe sok in m’n slip, wel boven een maandverbandje omdat ik anders aan de achterkant doorlek doordat ik op m’n rug slaap. Was die dingen gewoon bij de handdoekenwas op 60 graden en heel mooi zijn ze niet maar hoeft ook niet dus met die maandverbandjes denk ik hetzelfde.
  En een menstruatiecup en welke maat. Koop er als ik m’n vakantiegeld heb een paar verschillende denk ik. Dacht ik al een poos maar nu echt doen.

   1. Dankjewel Mariken, ik heb de foto bekeken, die rechterspons is precies de spons die we vroeger gebruikte bij nat in nat schilderen op de Vrije School en later toen ik peuterjuffie was 🙂
    Hij is volgens mij wel te koop bij de natuurwinkel hier, ik zal nog eens kijken. Die andere spons ken ik niet, maar ik hou mijn ogen open.. dank voor de moeite!

 2. Een late reactie, ik ben onlangs begonnen met het gebruik van wasbaar maandverband, vooral vanwege huidproblemen. Twee opmerkingen over het wassen: een dag in koud water met een lepel zout zetten voor het wassen helpt écht. Bloed weekt er beter uit in koud water, en mijn verbanden zijn daarna echt mooi schoon. Ik heb er speciaal een zwart emmertje voor gekocht, dat oogt niet zo smerig.
  En ten tweede: verband van Momiji is vrolijk rood, roze en paars gekleurd. Voordeel daarvan vind ik dat eventuele verkleurde vlekken niet opvallen. Ik snap dan ook niet dat veel producenten wit verband maken, juist daarin zie je vlekken achterblijven.

  1. Hallo Ellen,
   nog dank voor het delen van je ervaringen. Mede door jouw reactie voel ik me aangespoord om toch de discipline van het in de week zetten van mijn gebruikte verbanden te oefenen.
   In de webshop van 4 periodes zie ik dat het merk wat jij noemt helaas geen gecertificeerd katoen bevat. Dat is de reden dat ik koos voor andere merken, onder andere met verbanden van ongebleekt katoen / naturel kleur. Verder ben ik het met je opmerking eens.
   Hartelijke groet,
   Danielle

   1. Nu ik weer een paar maanden verder, en wat ervaring rijker ben, kan ik zeggen dat het beste werkt: in koud of lauw (beslist niet warm) water met blauwe Biotex zetten. Zolang je ongesteld bent de hele handel elke dag verversen, en daarna gewoon meewassen met de bonte was op 30 graden. Prima schoon en het gaat niet stinken. Ik vind het een verademing ten opzichte van regulier wegwerpverband, ben helemaal blij dat ik dit ontdekt heb 🙂

    1. Dankjewel Ellen,
     ik moet zeggen dat ik wel wat vaker mag verversen, dat is de volgende stap want consequent in de week zetten lukt al 🙂
     Ik gebruik altijd koud water omdat ik vanuit mijn ouderlijk huis heb meegekregen dat je bloedvlekken het beste wegkrijgt met koud water. Blauwe Biotex heb ik nog wel staan dus ik zal dat er eens bij doen, ik heb nog een paar verbanden die niet helemaal schoon zijn geworden dus ik ga het meteen uittesten.
     Groetjes,
     Danielle

    2. Let wel op, want alleen verbanden van (bio)katoen mag je in de biotex zetten! Bamboevezel en PUL kunnen niet goed tegen de enzymen in Biotex, waardoor het verband sneller kan slijten. Just to let you know 🙂

     1. Dank voor de tip Nienke, goed om te weten. Ik heb Momiji verband, ik geloof dat dat alleen katoen is maar zal het voor de zekerheid nog even nakijken.

  1. Jaren geleden, nog voor de wasmagneten, heb ik wasnoten geprobeerd. Ik de cursus “duurzaam en bewust leven” die ik afgelopen winter gaf, heb ik mijn twee cursisten wat wasnoten meegegeven. Hele oude wasnoten want die had ik dus nog over van jaren terug. Ik vond het toen zo’n gedoe omdat je steeds rekening moet houden met hoe vaak je ze gebruikt en op hoe veel graden. Ik ben een makkelijke “huisvrouw” wat dat betreft, de wasmagneten heb je geen omkijken naar want die blijven gewoon altijd in de machine. Tenzij je ze eruit haalt… (geintje).
   Dus als er mensen zijn die wasnoten gebruiken en dat willen delen… ga je gang, ik ben benieuw hoe anderen dat doen en ervaren.

  1. Er zijn wel keurmerken voor wasmiddelen. In Duitsland heb je bijv. het BDIH-keurmerk dat relatief “streng” is. Een keurmerk is slechts een indicatie. Belangrijker is om te kijken naar de inhoudsstoffen. Bij voorkeur niet alleen van het ene product maar ook van andere producten van dat merk. Dat heb je al snel door wat de bedrijfsfilosofie is en hoe hoog ze de lat leggen.

   Om het kaf van het koren te scheiden kun je heel simpel letten of de stof Sodium Laureth Sulfate of Sodium Lauryl Sulfate erin zit. Dat is altijd het eerste waar ik naar kijk. Het zit in veel schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Zelfs in de meeste als natuurlijk gepresenteerde middelen zit één van deze of beide stoffen. Meestal als tweede in de lijst (na water) wat betekent dat er veel van inzit.
   Hier staat een duidelijke uitleg over SLS: https://www.heelnatuurlijk.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=36&Itemid=70

   In de producten van Ecover wordt SLS gebruikt: http://www.ecover.com/be/nl/Products
   Sonett gebruikt duidelijk meer natuurlijke en mildere inhoudsstoffen: http://www.sonett-online.de/2hol/producte.htm

   1. Hoi Andries,
    ik heb de links bekeken en bij beide wasmiddelen de ingrediënten gevonden. Inderdaad gebruikt Ecover dat wel en Sonett niet. Voorheen wist ik niet waar ik op letten moest, wie weet er nu wat al die ingrediënten betekenen? Je verhaal en de beschrijving over SLS en wat het doet is mij ook zeer duidelijk. Zodra het poeder op is (dat duurt nog wel even) kiezen we voor een ander merk en zal ik zeker je tip in gedachten houden.
    Heerlijk, de dingen zo grondig aanpakken!
    Hartelijke groet,
    Danielle

    1. Je kunt ingrediënten van schoonmaak- en verzorgingsmiddelen die je niet kent, opzoeken op SkinDeep: http://www.ewg.org/skindeep/
     Daar zie je van ieder ingrediënt hoe groot het risico ervan is. Niet 100% foolproof, want het geeft vitamine A op als schadelijk maar vaseline als onschadelijk, omdat er geen directe gezondheidseffecten van te verwachten zijn (vaseline-afhankelijkheid wordt blijkbaar niet meegeteld).

     Ook BDIH is niet 100% foolproof, omdat het er wel voor zorgt dat ieder ingrediënt natuurlijk is, maar er weer geen rekening mee houdt dat ook natuurlijke ingrediënten schadelijk kunnen zijn. Maar een combinatie van BDIH met SkinDeep zou het meeste eruit moeten vissen.

 3. Ik heb geen ervaring hiermee… 😉
  Mooi dat je op empirisch onderzoek bent uitgegaan.
  Wat ik even wil opmerken: Ecover is het bekendste merk in biologische huishoudelijke middelen, maar hun producten zijn over het algemeen semi-natuurlijk.
  Voor echt natuurlijke producten kun je beter kiezen voor bijv. Sonett.

 4. Hoi Els,
  wat gaaf dat je maandverband zelfgebreid hebt!
  Heb je daar een patroon of iets dergelijks van?
  En heb je over het breisel dan nog een extra laagje doek ofzo?
  Ik ben heel benieuwd want de aanschafprijs van extra wasbaar verband is me momenteel teveel en zelf mijn verbanden breien lijkt me wel wat 🙂
  Groetjes,
  Danielle

  1. Over de aanschafprijs… vergeet niet dat een wasbaar verbandje een paar jaar lang meegaat hè! Je legt het bedrag in 1x op tafel, maar anders breng je iedere maand een paar euro naar de natuurwinkel. Uiteindelijk ben je echt goedkoper uit met wasbaar. (ik neem aan dat je dit ook wel weet, maar ik zeg het er voor de zekerheid nog even bij omdat het aanschafbedrag voor veel mensen een drempe is – ik ben wasbare luier-consulente en daar merk je hetzelfde).

   Zelf naaien kan natuurlijk ook; vooral materialen als hennep en bamboe nemen heel veel vocht op en ook PUL kun je apart aanschaffen als je zou willen.

   1. Hoi Nienke,
    Ik weet wat de investering van zoiets aan voordelen heeft. Ik heb echter ook andere prioriteiten en ik merk gewoon dat die nu even voorgaan. Wellicht dat ik na deze inspirerende reacties er anders over ga denken… maar denk toch dat ik eerst ga voor nieuwe schoenen (te grote maat voor 2dehands), nieuwe shirtjes en ik wil graag een cursus doen. Die dient “direct naar werk te leiden” om deze vergoed te krijgen van het UWV, dus dat wordt zelf dokken a 200 euro. Zo heb ik nog een hele lijst, waaronder een laptop, een rekening van 500 euro en iets in huis dat aangepast moet worden ook waarschijnlijk voor 500 euro. Ok, ik ga een beetje off-topic nu, ik heb gewoon even andere prioriteiten…
    Groetjes,
    Danielle

    1. Zoals ik schreef: ik ga ervanuit dat je het al wist… maar misschien anderen, die je blog ook lezen, nog niet 😉 Daarom, I don’t mean no harm. En je hoeft je keuzes voor mij ook niet te verdedigen…

 5. Ik gebruik al jaren bijna alleen maar wasbaar maandverband en dat bevalt me prima.
  In het begin zette ik het maandverband gelijk na gebruik in de week, maar ik vergat dan vaak om het op tijd te wassen. Nu laat ik het gewoon opdragen, zet het ’s ochtends in de week als ik ’s middags de was wil doen. Ik spoel het niet met de hand uit uit, maar laat het wel eerst even centrifugeren in de wasmachine voor ik de rest van de was erbij doe en de was draai. Zo is het nauwelijks extra werk.
  Ik was op 60 graden met ecover en het wordt best goed schoon. Wel wat kleurverschillen maar geen opvallende vlekken. Maar eigenlijk maakt me dat ook niet zoveel uit, want wie kijkt er nou naar mijn maandverbandje?
  Ik heb katoenen maandverband in 3 varianten:
  – flanel met klittebandsluiting en ademend kunststof laagje
  – interlock met klittebandsluiting en van alleen katoen
  – zelfgebreid van katoen met drukknoopsluiting
  De klittebandsluiting werkt meestal prima, maar soms wil het niet goed zitten en schuurt het over m’n benen, wat vooral erg vervelend is als ik veel moet lopen. Het zelfgebreide maandverband vind ik het prettigste dragen, al denk ik dat de uitvoering nog wel iets beter kan dan ik die nu heb.

 6. Ik week mijn maandverband ook niet voor, daarom heb ik zwarte 😉
  Voor mij geldt ‘gewassen = schoon’, dus een paar achtergebleven vlekken doen me niet zoveel. Eventueel kan zonlicht (bij witte verbanden) nog wel helpen.

  Voor wat betreft het doorlekken: had je verbandjes met een PUL-onderlaag? Die houden echt VEEL beter vocht tegen dan verbanden zonder. Daarbij vind ik ‘die van de natuurwinkel’ niet denderend qua vormgeving, er zijn veel professionelere die ook veel prettiger zitten én meer tegenhouden.

  Zelf gebruik ik de cup, in combinatie met wasbaar en mij bevalt het in elk geval prima 🙂

  1. Hoi Nienke,
   bedoel je de PUL-laag voor wasbaar of weggooi verband?
   Ik heb echt geen flauw benul waarvan dat weggooi verband gemaakt wordt normaliter…
   Die verbandjes van NatraCare bevalle mij heel goed, nooit doorlek problemen mee. Ik weet niet wat je onder “proffesionelere” mandverbanden verstaat, ik gebruik Natra Care omdat er geen plastic “natuurlijke materialen” gebruikt wordt en ze deels biologisch katoen gebruiken. Als er andere merken zijn die dat ook doen dan ben ik wel benieuwd, ik koop ze wel het liefst gewoon bij de wekelijkse boodschappen en niet via internet als het even kan.
   Hartelijke groet,
   Danielle

   1. PUL is polyurethaanlaminaat. Geen natuurlijk maar wel een relatief duurzaam materiaal uit de buitensportwereld; het wordt gebruikt in wasbare luierbroekjes en in wasbaar maandverband. Het ademt wel, maar laat geen vocht door. Daarom is het zo geniaal 🙂

    Met ‘professioneel maandverband’ wilde ik het verschil aangeven tussen de wasbare verbandjes die je in de natuurwinkel kunt kopen (ik weet niet welk merk) en verbanden zoals je die bij bijvoorbeeld http://www.cutecotton.nl kunt kopen. In mijn ervaring zijn die eerste nogal ‘floppy’ en een beetje ouderwets; die moderne mét PUL-laag zitten gewoon prettiger en zijn beter gevormd (en ze schuiven ook niet).

    Dus ik vroeg me af welke wasbare verbanden en inlegkruisjes jij had, omdat ze verschuiven… het maakt echt wel een groot verschil welk merk je hebt in mijn ervaring!

    1. Ik ben op zoek gegaan wat dat PUL nu precies is maar het blijft bij de omschrijving die jij geeft. Als idealist en liefhebber van natuurlijk materialen wil ik graag weten waar pul nu precies van gemaakt is. Als je mijn blogs verder bekijkt zul je zien dat ik wasbaar maandverband koos mede vanwege het milieu en dat ik heb gekozen voor maandverband van biologisch katoen omdat ik geen gif in mijn lichaam wil, zeker niet tegen mijn gevoeligste plekje aan! Alleen mooie eigenschappen zijn voor mij echt onvoldoende. Ik doe alles goed, PUL vind ik tot nu toe als “half” klinken. Dus kun je me vertellen wat de grondstof van pul is?

     Je hebt het verder over wasbare verbandjes van de natuurwinkel, daar heb ik nog nooit van gehoord! Bij ons verkopen ze die niet hoor. Ik had het alleen over het weggooi merk NatraCare dat tenminste een stuk milieuvriendelijker en vrouwvriendelijker is dan het reguliere weggooi verband.

     De wasbare maandverbandjes en inlegkruisjes van echt BIO katoen, (dus geen regulier katoen!) komen van Cute Cotton. Of die een PUL laag hebben weet ik niet, ik heb gezocht op het meest natuurlijk wat ik krijgen kan!

     Hartelijke groet,
     Danielle

     1. http://en.wikipedia.org/wiki/Polyurethane

      Ik kan niet voor je beslissen of je dit wilt gebruiken of niet. Ik meldde het alleen, omdat ik het zonde vind als mensen iets potentieel goeds als wasbaar maandverband niet meer willen gebruiken omdat ze per ongeluk een variant getroffen hebben die niet zo goed werkt – er zijn dus ook verbanden die gewoon niet goed ontworpen zijn en ik wist niet welke variant jij had, vandaar;-)

     2. Dat er verschillende merken zijn – en verschillende materialen en dus ook verschillende resultaten is zeker goed om te benadrukken! Dank daarvoor.

      Wat betreft je de link over polyurethane, ik heb even verder gegoogled, oa http://nl.wikipedia.org/wiki/Polymeer en kom eigenlijk tot de conclusie dat PUL een synthetisch product is en dus onnatuurlijk. Ik kan het mis hebben en nodig de lezen bij deze dan ook uit om het zelf uit te zoeken (letterlijk) want 1) ik kan het mis hebben, er bestaan wel wat natuurlijke varianten en 2) de lezer stelt misschien andere eisen dan ik.
      Ik vind het echter opvallen hoeveel moeilijk uitspreekbare termen er gebruikt worden en hoe lastig het is om erachter te komen wat nu precies de gebruikte grondstof is. Nog maar niet te spreken over hoe dit spul bewerkt word (wat een raadsel voor mij is). Ik gebruik graag producten die “mijn overgootmoeder zou herkennen” en die ik zelf zou kunnen produceren. Als ik als consument zoveel moeite moet doen om te snappen want het nu is dan weet ik genoeg. Ik ga op zoek naar een natuurlijke stof zonder PUL.
      Weer wat geleerd!

     3. Hallo Bianca,
      dank voor het inbrengen van de link.
      Ik heb het bekeken maar de velours en suède geven mij kriebels over mijn rug. Maar goed, dat is persoonlijk, het is fijn een alternatief voor PUL te hebben.
      Jammer dat je niet met euro’s kan betalen, wellicht dat één van de bestaande Nederlandse webshops ook dit merk kan verkopen of inkopen.
      Voorlopig heb ik zelf genoeg verband, als iemand ervaringen heeft met bovenstaande dan ben ik benieuwd.
      Hartelijke groet,
      Danielle

     4. Hoi Daniëlle,

      Ik weet niet of je het vervelend vindt dat ik dit deel (want eigenlijk reclame)… maar ik wilde toch even delen dat ik sinds een paar weken Cute Cotton heb overgenomen, en dat er binnenkort een nieuw merk bij komt met andere soorten achterkant dan PUL. Met name WindPro Fleece en inderdaad ook wol. In ieder geval met een velours bovenkant, maar mogelijk ook met ecokatoenen tricot. Voor de volledigheid 🙂 Als je het niet goed vindt, haal je het maar weer weg 😉

      groetjes Nienke

     5. Hallo Nienke,
      wat breng je dat prachtig voorzichtig.
      Inderdaad is reclame niet de bedoeling, toch vind ik het zeker relevante informatie!
      Dus je bericht mag blijven staan 🙂
      Hartelijke groet en veel succes met de overname!!
      Danielle

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.