Iedere Nederlander een stukje Moederland deel ll

Vervolg op de vorige blog over de mogelijkheid dat alle 7 miljoen gezinnen in Nederland een stuk Moederland van 1 hectare groot krijgen om zelfvoorzienend te gaan / kunnen / mogen leven. Zie ook http://wp.me/pOJ7t-2x

Heb je de vorige blog gemist, neem dan even de tijd om deze eerst te lezen Iedere Nederlander een stukje Moederland

Ekosofia verlaten
Inmiddels is het 10 maanden na de start van deze prachtige discussie. Er zijn bij ons een aantal dingen verandert waaronder het verlaten van Ekosofia, we hebben een initiatief hier in de buurt gevonden. Het beoogde terrein ligt op 20 minuten fietsen afstand tot ons huis, veel prettiger dan steeds naar Amsterdam te moeten reizen… Daarnaast voel ik veel meer verbinding met de omgeving en de mensen hier, waaronder veel oud-bekenden.

Kennismaking met een yurt
Ook wat betreft onze ideeën over wonen is er het een en ander aan het veranderen. Zo kwamen we door het locale ecodorp in oprichting terecht in een yurt of ger voor het houden van de bijeenkomsten. Wij vonden de sfeer binnenin tot onze eigen verbazing zeer aangenaam. Zo begon onze interesse in “simpel” wonen te groeien. Wij zijn eigenlijk mensen die nooit kamperen en altijd gaan voor de luxe van een “echt” bed. Onze vakanties bijvoorbeeld brachten we het liefste door in een huisje waar we konden slapen in een bed en onze eigen maaltijden bereiden, dit vanwege onze voorkeuren als biologisch en mijn specifieke wensen. Ik weleens een vakantie houden in een yurt, iets wat mogelijk is in Nederland gelukkig. Kunnen we het twee weken redden in een “tent” en wat zal die ervaring doen met onze ideeën rondom wonen?

Wonderlijke veranderingen
En nu gaan we, mede dankzij “ecodorp in oprichting” ook nog binnenkort kamperen! Ja de wonderen zijn er nog! Ook zijn we bezig allerlei overbodige spullen weg te doen wat de nodige inpandige en inwendige ruimte geeft. Kortom: dat wat we nodig hebben aan spullen en ruimte is aan het veranderen en nu kom ik op het punt van deze blog en dialoog. Wat we nodig hebben en hoe we de hectare in gaan delen is nu nog niet te zeggen vanwege de vele innerlijke en uiterlijke veranderingen momenteel. Ik heb er dan ook het volste vertrouwen in dat het zich op het moment zelf wel uitwijst.

Ieder Nederlands gezin een stukje Moederland is mogelijk!
In de vorige reacties gingen we ervan uit dat we de natuur in Nederland uitsloten wat betreft beschikbare hectares en daar wil ik even op terug komen. Want bestaande bossen maar ook bestaande wateren zouden als deels kunnen bijdragen aan die beschikbare hectares en het nodige werk kunnen verminderen. Er is namelijk al zoveel beschikbaar, dus laten we er gebruik van maken. Als we de oppervlakte van heel Nederland nemen, toch exclusief water want het is geen Anastasia om te wonen op water, hoeveel is er dan beschikbaar? Als we alle dorpen en steden terug geven aan de natuur, alle beton en plastic en dergelijks -in een tijdsperiode van een eeuw- gaan omvormen tot natuur, wat is er dan mogelijk? Dan gaan we er van uit dat iedereen die dit wil voldoende heeft aan de hectare zoals beschreven in de Anastasia boeken en wachten we met onze berekeningen van hoe we het gaan indelen totdat we een concreet stuk grond hebben. Zijn er in Nederland 7 miljoen hectares beschikbaar?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.