Lesje in kleuren mengen

Over een lesje in kleuren en kleuren mengen om betere kleuren te krijgen voor mijn sojakaarsen.

Het is april 2012 en sinds een paar maanden heb ik mij gestort in het avontuur van sojakaarsen maken. Alleen de kleurenpigmenten toevoegen, laten smelten en door de was roeren in afwachting van het eindresultaat, is al een avontuur op zich. Ik had wat vragen over de kleuren en in afwachting van het antwoord van mijn leverancier ben ik zelf maar even aan de slag te gaan. Ik ben een idealist en een perfectionist, ik wil de dingen die ik doe, goed doen. Dus heb ik net een paar uur (zo laat al?!) zitten surfen en mezelf een lesje kleuren mengen gegeven. Met dank voor de suggestie van mijn geliefde Remco suggereerde eens een kleurencirkel te bekijken.

Wat is nu het geval? Er bestaan  twee soorten kleurmenging. De ene is voor licht en als je alle kleuren bij elkaar doet krijg je wit. Hier worden rood, groen en blauw als basiskleuren gegeven. Vergeet dat maar weer, voor verf mengen en dus gekleurde kaarsen maken, hebben we het over substractieve kleurmenging. Hierbij zijn de basiskleuren geel, magenta en cyaan en die worden samen zwart.

Volgens mij is dat hier aan de hand: het rode kleurpigment wat ik heb neigt namelijk naar een bepaald soort roze. En de blauw vond ik toch anders blauw dan ik verwacht had, mogelijk is dat dus cyaan. De termen cyaan en magenta ken je misschien van de kleuren van de printer.

In theorie zou ik dus magenta (de roze) moeten mengen met geel en dan rood krijgen. Als ik roze (magenta) meng met blauw (cyaan), krijg ik wellicht de blauw die ik verwacht. En als ik geel met cyaan (blauw) meng krijg ik groen. En die groen mag wat mij betreft best eh.. groener.

Nu is er nog 1 probleem waar ik een mogelijk oplossing voor heb: oranje. Dat is dus donkergeel geworden en ik heb het tulpengeel genoemd, maar deze kleur maak ik alleen op bestelling. Met Koninginnedag en allerlei Oranje-evenementen in het verschiet, zou het leuk zijn om oranje kaarsen te hebben. In theorie zou ik rood (geel met roze/magenta) moeten mengen met… meer geel. In januari en april 2014 heb ik dit verder uitgewerkt en intussen is er een nieuwe oranje in het assortiment, ik vind ‘em zelf echt mooier dan de oude oranje en ben er reuze blij mee!

Helaas gaat het andere deel van de theorie niet op, rood met blauw wordt netjes paars en groen met geel wordt een beetje een viezige groen die je ook meer bruin zou kunnen noemen. Nog genoeg om verder te experimenteren, er is namelijk ook nog een roze kleurblokje. Bekijk en bestel hier gekleurde theelichten en votiefs.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.