Leven in een ecologisch dorp, het kan!

Over wat Ekosofia is, de projectgroep eco-dorp Amsterdam en de informatie middag op 23 mei 2010 te Amsterdam.

De ideale wereld
Wonen in een woning die je met je eigen handen gebouwd hebt en die is gemaakt van hout, stro en leem.  Een toilet gebruiken dat doorspoelt met regenwater zodat ons kostbare drinkwater gespaard blijft. Leven met allemaal mensen om je heen die ook zo leven, gelijkgestemden waarmee je een passie deelt. Kinderen leren hoe prachtig de natuur is en wat je er allemaal mee kan. Elke dag je verse groente ophalen bij de dorpswinkel, de boer heeft ’s ochtends de biologisch-dynamische groente voor je geoogst. Een stukje vlees eten van een kip die haar hele leven geweldig verwent is met heerlijk biologisch voer en heel veel liefde en vrijheid.

Herkenning
Ons lijkt dit helemaal geweldig! En weet je, in een paar jaar, of misschien wel over één jaar (!) is het zover want wij zitten in de projectgroep van het eerste op te richten Ekosofia dorp! In juni 2009 kwam ik op de website terecht en sprak ik erover met Remco (mijn levenspartner / echtgenoot). We meldden ons aan als geïnteresseerde, echter hadden we nog geen ruimte om de initiatiefnemer en de leden van de projectgroep te ontmoeten. Tot in maart van dit jaar, toen ontmoetten we de leden en Patrick op Klein Ekosofia, de biologisch-dynamische volkstuin van Patrick. Heerlijk om zoveel gelijkgestemde te ontmoeten! De tweede vergadering werd ik tot mijn eigen verrassing gekozen tot voorzitster en dat ben ik nu met veel plezier!

Ook voor minima
Eén van de onderwerpen wil ik er even uit lichten, namelijk dat een huis in een toekomstig Ekosofia-dorp al te bouwen is vanaf €10.000 voor een Ger en €50.000 of minder voor een houtskeletbouw woning. Dat is één derde of nog minder van wat wij nu aan hypotheek hebben en dat zou ik zelfs alleen zonder mijn partner zijn inkomen, met mijn uitkering nog aan hypotheek kunnen krijgen. Dus laat je vooral niet tegenhouden door mogelijk geldproblemen of vragen over hoe je je werk zal combineren met wonen op Ekosofia, overal is een oplossing voor.

Informatie middag in Amsterdam
Inmiddels staan we aan de vooravond van de informatiemiddag die we hebben voorbereid, op zondag 23 mei, (1ste Pinkersdag) is het zover. Dan geven wij als Projectgroep Eco-dorp Amsterdam informatie aan iedereen die geïnteresseerd is om te komen wonen in ons dorp, te investeren of ons te steunen op welke manier dan ook. De week erna staan we met een kraampje op de markt van de “Dag van het Park” wat al jaren een milieumarkt is en waar we dus zeker geïnteresseerden zullen treffen. De informatiemiddag wordt gehouden in “The Hub” aan de Westerstraat 187. Zorg dat je om 14 uur aanwezig bent want tijdens de bijeenkomst is de buitendeur gesloten. Om 14:30 uur zal Patrick zijn best doen om met de ondersteuning van een maquette en tekeningen in een kwartier te vertellen wat het ontwerp van het dorp nu eigenlijk inhoud. Daarna kunnen vragen gesteld worden aan alle leden van de kerngroep. Er zal ook een stand met informatie zijn die beheert zal worden door Remco! Heb je interesse en wil je op de hoogte gehouden worden van de verdere ontwikkelingen dan kun je bij hem je naam en e-mailadres achter laten. Om 15.45 uur zullen we alweer gaan afronden omdat de ruimte na ons door een ander gebruikt zal worden.

Programma en adres in het kort:
Zondag 23 mei (1ste Pinksterdag)
The Hub
Westerstraat 187 Amsterdam (10 minuten lopen van Centraal station)
Aanvang 14:00 uur
14:30-14.45 uur presentatie van het plan
14-45-15-45 uur vragen stellen en elkaar ontmoeten.

—————————————————————————————-

Oeps, de websites helemaal vergeten!
Alle informatie over het concept vind je op www.ekosofia.org
Hyvers kunnen ook terecht op

Aangepast op 1 februari 2011 in verband met verouderde links.

9 gedachten over “Leven in een ecologisch dorp, het kan!”

 1. Nou Andries, ik heb laatst een account aangemaakt op Mindz om mijn Ning groep straks over te kunnen zetten en had toen deze blog over Ekosofia geplaatst. Binnen een half uur was deze al meer dan 30 keer gelezen en ik kreeg een reactie dat de blog uitgelicht werd op de homepage van Mindz! Ze wenste ons veel succes met het mooie initiatief! Ik ben heel, heel erg blij met MIndZ!!!

 2. Hoi Daniëlle,

  Ik stond wel op het punt om erheen te gaan, vanuit Den Haag komend. Door alle drukte lukte het echter niet om op tijd te zijn. Best jammer, maar goed… hoewel ik momenteel wel van alles wil, kán ik niet alles doen.

  Hoe was de informatiemiddag?

  1. Hoi Andries,
   De informatie middag was zeer geslaagd. Het verliep allemaal anders en daar hebben we zeker wat van opgestoken. Het was druk, zeker 40-50 personen en meer dan 30 inschrijvingen! Iedereen was heel enthousiast en er komen via onze digitale clubhuis nog steeds warme reacties binnen.
   Aanstaande zondag staan de op de milieumarkt van “Dag in het Park” in het cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam. Dus wil je ons heel graag ontmoeten dan is dit je kans. Momenteel heb ik het idee om binnenkort hier in Alkmaar een kleine informatie middag te organiseren voor iedereen die niet naar Amsterdam wil of kan komen.
   Voor wie niet kan wachten meldt zich op ons digitale clubhuis als aspirant bewoner en krijgt dan een uitnodiging voor de eerstvolgende bijeenkomst.

   Ik zie je wel een keer verschijnen, alles op z’n tijd!
   Hartelijke groet,
   Danielle

   1. Goed zeg… dat is veel meer dan ik had verwacht!

    Begint Nederland warm te lopen voor een warmere, menselijkere samenleving?

    Ik blijf je/jullie volgen en we gaan elkaar zeker nog treffen.

 3. Hoi,
  de pilot gaat van start in Amsterdam, je bent van harte uitgenodigd!
  Wil je liever elders in Nederland wonen of zie je in het buitenland kansen dan kun je met behulp van Stichting Ekosofia (in oprichting) een eigen dorp starten door middel van een projectgroep.
  Hartelijke groet,
  Danielle

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.