Nieuwe passie: sojakaarsen maken

Hoe ik sojakaarsen ontdekte en een glimp van de eerste ontdekkingen.

De BioVak
Half januari waren we op de BioVak beurs 2012. We hebben daar veel gezien, veel mensen gesproken en… ik heb er een leuk product ontdekt. Er was namelijk iemand op het cosmeticaplein die naast haar cosmetica uit Afrika leuke kleine kaarsjes had staan.

De ontdekking
Het bleken kaarsjes van sojawas te zijn. Biologische en gentech vrije sojawas geproduceerd door boeren uit Amerika. Best wel raar dat we het hier nog niet kennen, in Australië en Canada zijn sojakaarsen helemaal hot, zo vertelde deze enthousiaste vrouw, die van www.sojakaarsen.nl bleek te zijn.

De eerste zelfgemaakte kaarsen
Na een paar nachtjes slapen waren de sojakaarsen nog steeds in mijn gedachten en heb ik, ondanks mijn twijfels, het starterspakketje besteld. Ik ben aan de slag gegaan en vond het leuk om lekker met mijn handen bezig te zijn om iets te creëren. Met snel en leuk resultaat! Ineens was het heel erg leuk en ook wel een beetje spannend om de eerste zelfgemaakte theelichtjes aan te steken. Natuurlijk had ik wat beginnersprobleempjes die ik goed heb kunnen oplossen. Nu heb ik het kaarsen gieten veel meer in de vingers en hoop ik veel te kunnen verkopen zodat ik weer nieuwe kaarsen mag maken!

Dit zou weleens kunnen zijn waar ik naar op zoek was
Helaas was ik snel door mijn materialen heen. Ik wilde graag meer ervaren maar daarvoor moest wel in de buidel getast worden. We hadden er allebei een goede gevoel bij, het was de eerste keer dat Remco mij echt ondersteunde en aanmoedigde om door te gaan. Hij ziet sojakaarsen wel zitten, mits ik natuurlijk voldoende weet te verkopen om onze investering terug te verdienen. Best wel spannend allemaal want het is wel de bedoeling dat ik hiermee een inkomen ga genereren.

Experimenteren
Ik besloot een experimenteer pakket aan te schaffen om naast het maken van theelichtjes en kaarsen in glas ook votieven te kunnen maken. Votief kaarsjes zijn kleine kaarsjes die je los kunt kopen en die je brand in een passend glaasje en deze zijn inmiddels te koop in diverse kleuren. Het beviel zo goed dat ik een derde bestelling deed. En ik verkocht de eerste kaarsjes aan vrienden van Ecodorp Bergen. Die zagen mijn voorraad kaarsjes uitgestald op de keukentafel staan en vuurde allemaal enthousiaste vragen op mij af!

De eerste inkomsten
Die enthousiaste reacties waren precies wat ik nodig heb. Ze gaven mij vertrouwen en de moed om over de drempel van gaan verkopen heen te stappen. Toen kon ik ook mijn eigen enthousiasme helemaal tot bloei laten komen. Inmiddels heb ik in 22 dagen tijd achttien euro verdient en ben ik alweer vele stappen verder in het altijd doorgaande proces van het ondernemerschap.

2 gedachten over “Nieuwe passie: sojakaarsen maken”

 1. Heerlijk he om met je handen bezig te zijn, heel veel succes met de verkoop!
  Het is misschien wel handig als je de prijs ook vermeld op de pagina 😉

  1. Hallo Saar,
   dankjewel voor je reactie. Remco, mijn partner, raadde juist af om de prijzen erbij te vermelden.
   Het is zo’n vraag waar ik tegen aan loop…
   6 theelichten met kleur kosten €4,50 en 3 losse kaarsjes met glaasjes kosten €12,-
   Hartelijke groet,
   Danielle

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.