Posted on Geef een reactie

Recept: Demeter patat uit de oven

Introductie:

Sinds een tijdje maak ik graag op vrijdag patat uit de oven. We hebben inmiddels heel wat biologische aardappels van verschillende herkomst gebruikt, maar de Demeter aardappels, nota bene te krijg bij de groentewinkel in het winkelcentrum, zijn tot nu toe wel de beste.

Eerst wat tips vooraf:

  • als je om 18:30 uur aan tafel wilt, zorg dat je om 17:00 uur begint met aardappels snijden!
  • Je kunt elke grote, vastkokende aardappel soort gebruiken, experimenteer tot je de juiste smaak gevonden hebt
  • Neem biologische aardappels, die hoef je niet te schillen!

Benodigdheden:

  • een broodtrommel
  • oven
  • bakpapier (natuurlijk wel bakpapier met FSC o.a. verkrijgbaar bij Ekoplaza)
  • minstens anderhalf uur tijd (waarvan het grootste deel de oven het werk doet)
  • spons
  • mes

Ingrediƫnten:

  • Demeter aardappels
  • biologische zonnebloemolie
  • zout naar smaak
  • mayo naar smaak

Werkwijze:

  1. haal de bakplaten uit de oven en doe er bakpapier op
  2. zet de oven 180 graden om voor te verwarmen
  3. neem de hoeveelheid aardappels die je nodig hebt, bijvoorbeeld 250 gram per persoon
  4. boen met de spons (die je alleen voor eten gebruikt of nieuw is) de aardappels schoon onder stromend water (ja dat is heel erg onzuinig dat weet ik)
  5. haal de groene delen van de aardappels weg (die zijn giftig) en eventuele andere plekken
  6. snijd de aardappels in de lengte in brede plakken van 1 cm en vervolgens in dikke repen, maak lekker grote frieten!
  7. neem een goed af te sluiten broodtrommel en doe de frieten erin
  8. doe er een paar scheuten zonnebloemolie bij (geen olijfolie, die mag niet zo hoog verhit worden!)
  9. doe de deksel erop en schut zodat alle frieten goed onder de olie zitten
  10. doe de frieten op de bakplaat
  11. verdeel de frieten zo over de bakplaat dat ze goed plat liggen en dus niet op elkaar
  12. doe ze in de oven met de timer op 30 minuten
  13. keer de bakplaten om (de voorkant naar achter en de bovenste plaat naar beneden etc.)
  14. stel weer in op 30 minuten
  15. houdt de patat nu goed in de gaten, ken je oven!
  16. Als de friet bruin genoeg is de oven uitzetten en in een bak doen, bijvoorbeeld een vergiet met keukenpapier
  17. eventueel naar smaak zout toevoegen
  18. Serveren met mayonaise, wij hebben suikervrije mayonaise van Ton te koop bij Ekoplaza

Eet smakelijk en laat me weten welke aardappel ben jou de beste patat wordt!

Hieronder de foto’s (die heel lastig te positioneren zijn, tips welkom!):

Aardappels snijdenAardappel snijden 2Aardappels snijden 3Aardappels snijden 4

 

 

 

 

 

 

Friet in de oven

 

 

 

 

 

 

 

 

Friet (2)Friet (4)

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.