Smultuin column augustus

Smultuin column van augustus. Is het een muis of een mol, hoe diep gaan wortels, de buit van een vos, wateroverlast en plantaardige verrassingen.

Column gepubliceerd in Smultuin augustus 2011

Ook in de maand juli gingen de dieren in mijn tuin door met hun bezigheden. Zo moest ik zelfs mijn plannen aanpassen omdat een bed met veel begroeiing helemaal vol zat met gangetjes. Als ik de melkdistels en het andere onkruid eruit trok, leek dat het hele gangenstelsel op z’n kop te zetten. Stel je voor dat daar ergens een nestje zit, die gun ik een rustige ‘jeugd’. Ondertussen ben ik flink gaan twijfelen of de sporen die veranderden van molshopen naar gaten, wel van mollen waren. Omdat internet mij geen uitsluitsel kon geven, maakte ik dankbaar gebruik van mijn grote bibliotheek abonnement waarbij ik maximaal 16 boeken tegelijk kan lenen. Zoveel boeken over dieren en hun sporen vond ik niet maar wel een stuk of vier die ik lekker doorgebladerd heb. Dankzij die boeken, die helaas ook geen precies dier als maker van de sporen kon aanwijzen, is mijn vermoeden dat er (ook) een muis of muizenfamilie actief is wel gegroeid. Kort daarop en vandaag ook weer vind ik weer mollensporen, een spoor waarbij in de grond duidelijk een gang gegraven is, heel ondiep net onder de aarde. Later sprak ik tuinster A. waarbij in haar tuin zo’n zelfde gang nog veel duidelijk zichtbaar is vanwege de kale grond. Dat is zeker weten van een mol. De andere sporen hou ik toch op een muis, wellicht een hele familie. Leerzaam is dit wel! Jammer dat geen enkele tuinder hier meer van weet te vertellen.

Mollenrit

Vandaag hoorde ik nog meer, verderop is een vos bezig geweest! Eerst wist ik niet wat ik hoorde maar nu ik het even door mijn gedachten heb laten gaan, herinner ik mij S. die in een dorpje hier in de buurt woont, wiens kippen door de vos waren gepakt. De vos in de bewuste volkstuin echter had een vogeltje verstopt, alleen de veertjes staken uit de grond. Ja, tuinster M. schrok natuurlijk goed toen ze de veren omhoog trok en het een dood vogeltje bleek te zijn. Tuinder J. heeft voor haar het vogeltje verderop  begraven, maar de vos kwam de volgende dag terug en weg was zijn vogeltje. Hij heeft een diep gat gegraven op zoek naar zijn buit. Dus als je een dood vogeltje vindt en vossensporen, laat het liggen want de vos haalt het de volgende dag op!

Blubber, even met modder en schep gespeeld 🙂

Er was nog meer te beleven afgelopen maand; zo hadden we na de droogte afgelopen week een wolkbreuk die menigeen zal blijven heugen. Ik ging kijken op mijn tuin en even zonk de moed mij in de schoenen want ik kon nergens meer normaal lopen de helft van de paden waren echt flinke plassen geworden, nog niet te spreken van de bedden die gelukkig nog meevielen. Voordeel is dat ik nu weet waar veel water problemen oplevert en waar het het langste droog blijft. Gelukkig is het water de afgelopen dagen vrij snel weggezakt en hoewel ik vandaag wel natte knieën had, waren de plassen helemaal verdwenen. Toch heeft het me wel aan het denken gezet, hoe kan ik mijn tuin zo helpen dat deze een grote portie water prettig en snel de grond in kan laten gaan? Tuinder N. die bezig was de verstopte geulen vrij te maken zodat het water van het algemene graspad afgevoerd kon worden, vertelde dat er op het gehele volkstuinencomplex onder de laag “teeltaarde” een laag leem of klei ligt,  waarschijnlijk wel meer dan een meter hoog. Die is er ooit gelegd om de boel op te hogen. Als zo’n laag erg verdicht is kan dat natuurlijk problemen geven bij de afwatering. “Toevallig” leerde ik laatst dat winterrogge wortels heeft die wel tot anderhalve meter diep gaan. Die zorgen ervoor dat er in de diepere gronden ook lucht komt, wat de afwatering helpen. Ik al van plan winterrogge te zaaien binnenkort, nu heb ik een extra reden!

Afrikaantjes dus, de tomaten staan verderop

Nog een paar leuke verrassingen tot slot; de sla die door de droogte klein bleef, is eindelijk aan het groeien. Ik ontdekte dat er drie maïsplantjes het overleeft hebben, ze zijn nog erg klein maar wie weet… en ik ontdekte dat de uitgezette tomaten geen tomaten maar Afrikaantjes zijn. Was ik toch vergeten dat ik die ook nog gezaaid had…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.