Smultuin column december 2011

Column voor Smultuin december 2011. Over wat te doen met de tuin, onze plannen om te verhuizen en de mogelijk gevolgen voor de volkstuin en over de opbrengst en mijn twee collages voor de beeldvorming van komend tuinseizoen.

Dit is de laatste keer dat ik de column voor Smultuin in de maand na het verschijnen ook hier op mijn blog publiceer. Wil je deze column blijven volgen dan kun je lid worden van Smultuin. Wil je geen lid worden dan zullen er genoeg andere tuinblogs verschijnen 🙂

De tuin. “Wat doe ik ermee?” was half oktober mijn grote vraag. Dit nadat we in september besloten ons huis te koop te zetten omdat onze woonwensen zijn verandert en we zijn toe aan de fase “gezin stichten”. En daar hoort gewoon een huis met tuin bij. De kans dat we in dezelfde wijk terecht kunnen voor een huurwoning is klein omdat er in deze wijk veel koophuizen staan. Dat betekent ook dat ik op den duur de volkstuin zal verlaten om in te ruilen voor een tuin aan huis of een tuin bij een ander volkstuin complex dat dichterbij ons nieuwe huis ligt. Inmiddels staat ons huis te koop, tijdens het open huis hebben we geen potentiële kopers gehad en ook daarna bleef het stil. Inmiddels hebben we het gewone leven weer opgepakt, voorlopig wonen we hier nog.

Half oktober gebeurde er bijzondere dingen. Zo stonden na een diepe kijk in mijn innerlijk alle tellers gevoelsmatig op nul. Ik dacht erover de tuin op te zeggen. Ik kwam er nauwelijks meer, ik liet de tuin even voor wat ze was. Toen ik er later wel weer een keer kwam en na een lange tijd weer bekenden sprak, waarvan zeker één bang was dat ik de tuin opgegeven had, realiseerde ik mij iets heel belangrijks. Deze tuin geeft niet alleen overvloed, voedsel en lichaamsbeweging, deze tuin levert mij een grote kring sociale contacten! Dat is nu, naast dat we mogelijk nog een jaar hier wonen, een reden om de tuin aan te houden. In een andere wijk of zelfs in een omliggend dorp gaan wonen en tuinieren betekent nieuwe contacten maar ook minder contact met mijn huidige tuinvriendenkring.

Hierna ben ik weer een paar keer op de tuin geweest en heb ik bij mijn geliefde aangegeven dat ik toch graag in deze buurt zou blijven wonen. Nu we ons realiseren dat het rustig een jaar kan duren voordat de koper op de stoep staat, ben ik blij dat ik de tuin aangehouden heb. Hopelijk lukt het me op deze winter mezelf weer op te laden en met nieuwe energie in de tuin aan de slag te gaan.

Detail tweede collage "De Eigen Wijsheid"

Afgelopen jaar merkte ik bij veel tuinders dat ze zich steeds afvroegen of ik ook oogst had en hoeveel dan en wat dan. In mijn wens materialisme los te laten en veel meer te kijken naar wat de tuin nog meer brengt, ging ik daar tegenin. Ik zei “het gaat me niet om de oogst, de tuin geeft mij frisse lucht en beweging, ik geniet van alles wat er staat.” Ik wilde geen productietuin waarbij de rest vergeten wordt, ik wilde aangeven dat het gaat om het genieten van.

Toch valt de oogst me tegen. Want ook al heb ik nog zo genoten, ik kan er niet omheen dat het een teleurstelling is als de zaadjes die ik zo aandachtig en vol liefde gezaaid heb hun kopje onder de grond houden en daarvoor in de plaats onkruid verschijnt. En als dat gezaaide dat toch opkwam bleef het heel klein of verkleurde het.

Maar ik heb geleerd. Iets wat ik al een tijdje weet: “dat wat je uitzend krijg je terug” en “wat je aandacht geeft dat groeit”. En door uit te spreken dat het me om andere dingen ging dan productie kreeg ik ook minder productie.

"Tuin van overvloed" de eerste collage

Daarom heb ik laatst een collage gemaakt met de titel “tuin van overvloed”. Helaas had ikwat weinig plaatjes van verse groenten en is de eerste collage dus vooral een sfeercollage geworden. Later heb ik een tweede collage gemaakt met veel meer groente en fruitplaatjes. In 2012 wil ik een productietuin. Een tuin die zoveel pompoenen gaf als in ons in eerste tuinjaar 2009 waarbij we in januari 2010 onze laatste pompoen aten. Ik wil zoveel courgettes dat we er gek van worden, zoals dat was in 2009. Ik wil bladgroenten die naar de hemel rijken omdat ze voelen dat ze er mogen zijn!

Tweede collage "De Eigen Wijsheid"

Ik wil planten die de hoogte ingaan, zoals ik zelf in aanzien en waardering aan het stijgen ben. Ik wil dat alle bloemen de sterren van de hemel bloeien, ik wil elke dag verlangen naar mijn tuin!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.