Bespaar eens op iets anders

Iedereen kan geld vrijmaken voor de (meer)kosten van biologische voeding, het is maar waar je je prioriteiten stelt. Kwestie van kiezen tussen die luxe auto en nieuwe telefoon of heerlijk gezond natuurlijk eten.

Zo hou je geld over voor biologische voeding

Nu duurzaam helemaal hip is kun je overal, vooral online, allemaal artikelen kopen. Welke productgroep ik regelmatig voorbij zie komen en waar ik helemaal niets mee heb zijn artikelen die je helpen te besparen op energie en water. Want lieve mensen, als je een beetje bij de tijd bent dan bespaar je toch allang op gas, water en elektra? Al in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw waren er bewegingen die mensen aanzetten tot besparen, niets nieuws onder de zon dus.

Nee, als je echt goed wilt besparen zodat je het geld wat je overhoud kunt investeren in artikelen en diensten waar iedereen, van producent tot consument, beter van wordt, kijk dan eens de andere kant op bijvoorbeeld naar je auto. Als je die wegdoet scheelt je dat al snel een paar honderd euro in de maand.

Of doe eens net zolang met je mobiele telefoon tot hij kapot gaat in plaats van steeds de nieuwste te kopen. Kun je meteen een sim-only abonnement nemen, anders betaal je toch nog ongemerkt zelf die dure telefoon. Je kunt natuurlijk ook eens wat vaker bij iemand op bezoek gaan of uitnodigen in plaats van uren te bellen. Ga eens wat minder vaak uit eten en eet vaker thuis. Er gaat niets boven een met liefde bereidde avond maaltijd.

Kijk wat minder tv en plak wat minder achter de computer en ga wat vaker de frisse lucht in. Het zal nauwelijks besparen als je de stekker er niet uittrekt want die platte schermen vreten stroom maar de buitenlucht en beweging zal je goed doen.

En als je dan al die dingen gedaan hebt en tenminste een paar honderd euro per maand over houdt, ga dan eens naar de natuurwinkel en lik je vingers af bij die heerlijk producten. Puur natuur met weinig hulp ingrediënten, voeding die beter smaakt, die je overgrootoma zou herkennen omdat de e-nummers en andere hulp ingrediënten afwezig zijn.

Wel even goed de ingrediëntenlijst in de gaten houden, ook de natuurwinkel bevat wat meer commercieel ingestelde merken die stiekem wel heel veel verschillende ingrediënten in bijvoorbeeld hun soya yoghurt of vleesvervanger stoppen.

Kom je er niet uit stuur me dan maar even een mailtje dan zal ik kijken wat ik voor je kan doen. Want iedereen kan de meerkosten van biologische producten betalen, als men prioriteit geeft aan echte gezonde voeding tenminste. Ga jij de uitdaging aan?

11 gedachten over “Bespaar eens op iets anders”

 1. Hoi Andries,
  Je reactie was verdwaalt dus vandaar een wat latere reactie 🙂
  Momenteel past het afbouwen van shampoo niet echt in mijn leven, ben al met heel veel andere onderwerpen bezig zoals Ekosofia 🙂 Vooralsnog blijf ik gewoon shampoo gebruiken waarbij ik mijn haren pas was als ze echt vies beginnen te worden, meestal na 3 á 4 dagen.
  Uiteraard zal ik je suggestie onthouden want die heeft zeker indruk gemaakt!
  Hartelijke groet,
  Danielle

 2. Hoi Daniëlle,
  We hebben allemaal onze eigen rol in het vernieuwen van de samenleving. Als je een voor jou passende rol hebt gevonden kan dat erg leuk zijn!

  Over shampoo en SLS/ALS staat een stuk op mijn webstek: onderdeel Bewust, gezond, natuur, dan Verzorging & huishouden, en dan Haarverzorging. Je kunt ook op heelnatuurlijk.nl kijken voor een hele lijst met stofnamen om te kijken of ze onschuldig zijn of toch niet.

  Vroeger gebruikte men andere middelen. En daarvoor misschien wel niets, afhankelijk van tijdsperiode en cultuur waarschijnlijk.
  Ik denk dat de shampoo’s die jij gebruikt wel onder de betere shampoo’s vallen en geen SLS bevatten.
  Ik zou zeggen: ga eens de uitdaging aan en bouw af, waarbij je je niet te gauw laat gek maken wanneer je haar in eerste instantie nog vettig wordt.

 3. Hoi Andries,
  Gaaf zeg dat je nu op de kieslijst staat! Twee goede kennissen van ons zijn ook verkiesbaar, straks moet nog nog kiezen tussen allemaal bekenden! Misschien dat ik dan, omdat ik niet kan kiezen, mezelf maar op de lijst zet hihi. Nee hoor, ik zie mezelf echt niet tussen de reguliere politici zitten, dat laat ik, met alle respect, lekker aan jullie over….
  Wat betreft shampoo, ik gebruik momenteel repairshampoo met rozenmelk van lavera voor beschadigt en droog haar. Afgelopen winter had mijn haar het een beetje moeilijk, hiervoor gebruikte ik een shampoo van Urtekram verkrijgbaar in de natuurwinkel.
  De ingrediëntendeclaratie van lavera is in het Engels en behoorlijk lang dus ik ga het maar niet overtypen. Kun je me in het heel erg kort uitleggen hoe ik weet of er SLS of ALS in mijn shampoo zitten?

  Kan me trouwens niet voorstellen dat ik zonder shampoo kan, men wastte eeuwen geleden toch ook wel de haren met het één of ander?

  Groetjes,
  Danielle

 4. Hoi Daniëlle,
  Ik kan je terughoudendheid wat politiek betreft heel goed voorstellen. Tot kort geleden had ik echt niet gedacht me daarin te mengen. Daarvoor ben ik veel te radicaal, dacht ik. En voor de zittende partijen zou ik me ook nooit aanmelden.
  Toen ik echter de kernvisie en daarna het concept-programma las van MenS, waar ik al veel eerder van had gehoord, veranderde dat iets in mij. Het sloot zo goed aan op mijn visie dat ik er niet omheen kon mij als lid aan te melden. Dat was half maart en sindsdien is het in een stroomversnelling gekomen. Ik ben erg actief geworden en sta nummer 10 op de kieslijst. Het is ontzettend fijn om met allerlei gelijkgestemde mensen samen te werken.

  Ook bij natuurlijk shampoo’s is het absoluut belangrijk om te kijken naar de inhoudsstoffenlijst. SLS en ALS zijn de grootste boosdoeners.
  Als je een soepele overgang wilt maken naar veel minder of helemaal geen gebruik van shampoo’s dan is het belangrijk om af te bouwen. Was je nu dagelijks je haar, sla dan eens een dag over, dan twee dagen, drie dagen, vijf dagen, een week, twee weken, vier weken, twee maanden… En dan zou je er wel eens klaar mee kunnen zijn.
  Je haar heeft tijd nodig om te herstellen. Na één tot twee maanden zonder shampoo was mijn haar eerst ook weer wat vet en wat moeilijker kambaar, maar daarna werd het minder vet en weer gewoon goed kambaar.

 5. Hoi Andries,
  Kreeg vandaag van een bekende de nieuwsbrief van Mens en Spirit. Ben nog wat terughoudend omdat ik in eerste instantie “bang” was voor een “zweverig” programma. Het valt me echter reuze mee en mijn anti-politiek houding begint al iets minder te worden. Toch zal een partij veel goede punten in het programma moeten hebben voordat ik ook echt lid wordt…

  Wat betreft shampoo, ik gebruik al zolang ik mij kan herinneren de meest natuurlijke shampoo’s, nooit chemische gebruikt! Als ik die niet gebruik krijg ik heel veel “slechte haar (bad hair)” dagen en ziet mijn haar er heel vet uit. Het voelt dan ook niet lekker meer. Laatst kreeg ik trouwens een mailtje van een bezoekers van mijn site die zei door middel van wasmagneten de haren te willen gaan wassen zodat shampoo overbodig wordt….

  Lijkt me heel gaaf als er hennepkwekerijen komen, alles biologisch natuurlijk en met brandnetel kan ook heel veel.

  En ja, duurzaam en bewust leven vind ik heel fijn!

 6. Type haar zal vast wel verschil maken, net als leefomstandigheden en… voeding. Toch geloof ik dat iedereen gemakkelijk zonder shampoo kan. Dat ligt zelfs voor de hand. Heb je wel eens een paar maanden zonder shampoo geprobeerd?

  Na vele jaren je haar pijnigen kan het zijn dat het meer tijd nodig heeft om te herstellen. Dan dien je echter goed te weten welke middelen te gebruiken want de chemische producten die je haar zogenaamd voeden werken toch echt averechts. Net als chemische huidverzorging je huid juist ouder maakt.
  Het zijn commercieel dus erg interessante producten: hoe meer je het gebruikt, hoe meer je het nodig hebt (denkt te hebben).
  Natuurlijke middeltjes gebruiken of anders niets, is mijn devies.

  Leuk om te lezen hoe jij met de dingen omgaat. Vind je het ook zo heerlijk om bewust te leven?

  Over de kledingindustrie heb ik een paragraaf laten opnemen in het verkiezingsprogramma van Partij voor Mens en Spirit. Een grondige hervorming van die industrie zou enorm veel vervuiling kunnen schelen. We hebben hennepplantages nodig in Nederland, maar dan wel in natuurlijke vorm en voor de sterke vezels geschikt voor kleding (en veel meer).

 7. Dank voor je compliment Andries!
  Ik weet niet wat voor haar jij hebt, maar zonder shampoo das niet voor iedereen weggelegd ben ik bang. Super dat je ook geen auto hebt en zelfs geen mobiel, was wel een unicum tegenwoordig!

  Wij hebben ook geen auto en ik heb ook geen rijbewijs. Mijn mobiel heb ik aangeschaft toen ik veel aan het solliciteren was jaren geleden. Nu ik mijn horloge heb laten repareren zit ik niet meer zonder de tijd als ik de mobiel spontaan vergeet 🙂

  Zelf gebruik ik heel weinig cosmetica, eigenlijk gebruik ik alleen shampoo en tandpasta. Ben nu wel sinds een paar weken begonnen met gezichtsverzorging en mijn huid gaat erop vooruit en daar ben ik erg blij mee, het doet me goed.Make-up heb gebruiken vond ik nooit wat aan dus heb ik ook niet in huis. Parfums hebben mij ook nooit geïnteresseerd, er zijn wat mij veel leukere dingen om geld aan uit te geven zoals een biologische lunch in de stad of kleding van biologisch katoen.

  Wat mij herinnert aan één kostenpost van vele vooral vrouwen in Nederland (en ver daarbuiten), het schijnt namelijk dat vrouwen gemiddeld €150,- per maand aan kleding uitgeeft! Nou, als we dat nu eens stoppen in biologische voeding of verantwoorde eerlijk geproduceerde kleding dan zou dat enorm helpen!! Prioriteiten stellen, dat is alles!

  Hartelijke groet,
  Danielle

 8. Heerlijk, leven zonder auto en mobiele telefoon. De computer staat wel erg centraal in mijn leven, maar daar haal ik dan ook zoveel voordeel uit dat het absoluut de moeite waard is.

  Ik ben vijf maanden geleden volledig gestopt met shampoogebruik en mijn haar zit beter dan ooit. Parfums zijn ook overbodig, vooral als je je gezond voedt.

  Goed artikel!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.