Geld, vriend of vijand?

Hoe je zelf positieve invloed kunt uitoefenen op je financiën door anders te gaan praten en denken over geld.

Hoe denk en praat jij over geld
Leef je voor je geld of verdien je geld om lekker te kunnen leven? Iedereen heeft te maken met geld en het is aan jou hoe je ermee omgaat. De één heeft wellicht een negatief beeld vanuit zijn jeugd meegekregen, de ander ziet geld als iets moois.Als je een goede baan hebt en lekker je centen verdient, je administratie op orde hebt en vrij bent van leningen en schulden dan heb je waarschijnlijk geen moeite met geld. Het gaat in die situatie om prioriteiten stellen, je hebt genoeg geld de vraag is echter waar je het aan uit wilt geven.

Als je gezondheid je in de weg zit
Ben je wat minder succesvol in je werk of kun je al jaren bijvoorbeeld om gezondheidsredenen niet werken of kun je wel werken maar heb je nog steeds de juiste werkplek niet gevonden dan is het lastiger om geld als je vriend te beschouwen. Geld kan je dan bang maken, bang dat je niet genoeg geld hebt om van te leven en bang dat je geen geld meer over hebt om leuke spullen van te kopen of er eens lekker op uit te gaan.

Je financiën heb je zelf in de hand
Wat de meeste mensen echter niet beseffen is dat ze zelf in de hand hebben hoe ze over geld denken. Dus zit je momenteel in een financiële situatie die wat jou betreft veel beter kan dan volgen hier een paar suggesties om van geld je vriend te maken.

 • Praat positief over geld – stop met klagen dat je te weinig geld hebt, dat wat je vaak met anderen deelt en denk, dat waar je in geloofd zal de waarheid worden als je er lang mee doorgaat. Dus als je iets negatiefs denkt of zegt corrigeer jezelf dan (zonder je schuldig te voelen of te straffen) door de betreffende zin te veranderen in iets positiefs. Geef jezelf daarna een compliment dat je er wat aan gedaan hebt!
 • Besteed voldoende tijd aan je financiën – met “voldoende” bedoel ik dat je zoveel tijd besteed om je financiën op orde te krijgen en te houden als nodig is en niet meer dan dat. Dus als je op een bepaald moment in gedachten met je financiën bezig bent, doe er dan wat mee of zorg dat je er later wat mee doet. Kun je er op dat moment verder niets mee, besteed dan je aandacht aan leuken dingen en verspil je energie niet onnodig aan je geldzorgen.
 • Vraag hulp – heb je geldzorgen of zit je in de schulden vraag dan iemand om hulp als je er zelf niet uitkomt. Het is niks om je voor te schamen zolang je het maar aanpakt, laat je het versloffen dan is dat zonde van de tijd en energie die jij –en misschien iemand anders- er extra in zal moeten steken om het weer op orde te krijgen. Ook voorkomt het dat je je financiën uit handen moet geven.

Meer genieten, meer financiële vooruitgang!
Door positiever over geld te gaan denken en te gaan praten, je financiën –voor zover mogelijk- op orde te brengen en voldoende tijd –en niet meer dan dat- te besteden aan je inkomsten en uitgaven kun je de energie die je overhoud besteden aan leuke dingen waar je energie van krijgt. Geniet zoveel mogelijk van de alles wat je doet en hebt – van een mooie warme lentedag tot je favoriete muziek- dan gaat je levensenergie beter stromen. En hoe meer je levensenergie gaat stromen hoe beter het zal gaan met je financiën en je geniet van het leven. Veel succes ermee!

8 gedachten over “Geld, vriend of vijand?”

 1. Geld is leuk omdat je dan extra mogelijkheden hebt om dingen te kopen of te doen die je leuk vindt. In de praktijk werkt dit lang niet altijd goed uit. Bezuinigen op voedselkwaliteit en/of je ogen niet willen openen voor het belang van gezonde voeding en het loslaten van ongezonde gewoonten/verslavingen, betekent verlaging van algemene gemoedstoestand. Ja, je kunt jezelf heel lang blijven verdoven. Je kunt er zelfs nog wel een respectabele leeftijd mee bereiken. Lang doodgaan is echter iets anders dan lang (in goede gezondheid) leven.

  Ha, ik ben op stoom!
  Ik ben niet zo van die “social networks” maar ik had vanavond net besloten een Hyves-account te openen. Dit mede vanwege mijn politieke activiteiten… er is vernieuwing op komst!

 2. Super Andries,
  heerlijk eens zoiets positiefs te horen van iemand met een laag inkomen!

  Het kan dus wel, als je maar prioriteit geeft aan gezonde voeding.

  Ben heel erg blij met je reacties en heb je website bekeken en we gaan elkaar zeker nog spreken. Zit je ook op Twitter / Hyves?

  Hartelijke groet,
  Danielle

 3. Ik leef al jaren van een bijstandsuitkering en heb nooit echt iets moeten laten omdat ik tekort aan geld zou hebben. Ondertussen koop ik wel dure biologische voeding (zeker 300 euro per maand). Keuzes maken, daar gaat het om. En ik voel me heerlijk bij een biologisch, vegetarisch, en overwegend veganistisch-rauw dieet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.