Tzolkin en tandpasta

Over wat de Tzolkin kalender (Maya-astrologie) en de vier tandpasta’s van Weleda met elkaar gemeen hebben.

Maandag 25 juli is het ook dit jaar (2011) weer de dag Buiten de Tijd. Het is een dag van bewustwording, spiritualiteit, samenzijn of hoe jij het graag noemt. Het komt vanuit de Maya-astrologie en hoewel daarin weer verschillende tellingen in zijn, kun je deze dag gewoon zien als een fijne dag om te genieten in overeenstemming met gelijkgezinden. Want op diverse plekken in het land komen mensen samen om de Dag Buiten de Tijd te vieren. Twee jaar geleden, het was toen een Blauwe Nacht dag, zijn we bij zo’n feest geweest. Het was een fijne ervaring en ik zou het best nog eens willen vieren maar nu blijkt voor de tweede keer dat we andere dingen te doen hebben. Dat is ok, het komt wel wanneer we er weer ruimte voor hebben. Bovendien vinden we nu veel aansluiting bij de mensen van ons EkoDorp in oprichting (regio Alkmaar / Bergen, er komt vanzelf meer info over) dus wellicht is daarom de behoefte aan het vieren van deze dag minder.

Het Jaar van de Witte Tovenaar

Dit jaar is de dagenergie van de Dag Buiten de Tijd de Rode Hemelwandelaar op toon 5. Dinsdag 26 juli volgt dan met Witte Tovenaar toon 6 en is tevens de eerste dag van het nieuwe jaar. De energie voor het komende jaar tot volgend jaar 24 juli is dus Witte Tovenaar. Een zegel dat gaat over het loslaten van Tijd en dat gaat over de Wijsheid die we allemaal in ons hebben en die we de laatste eeuwen kwijt zijn geraakt. De Wijsheid die allemaal in ons zit en we ons weer mogen gaan herinneren. De Witte Tovenaar wordt uitgebeeld als een wijze man met baard, staf en gewaad.

Dat ik met Maya-astrologie begon is alweer een paar jaar geleden. Zelf heb ik het liever over de Tzolkin kalender omdat de kalender door de verschillende bewerkingen en interpretaties eigenlijk weinig met de originele Maya volken en hun kennis meer te maken heeft en omdat Maya-astrologie vaak met 2012 en dergelijke geassocieerd wordt. De naam Maya-astrologie is dus niet helemaal op z’n plek. Ik hou me bezig met de Tzolkin kalender van 260 dagen en de boodschap die schuilt in de 20 zegels, de 13 tonen en gerelateerde onderwerpen. Om in het dagritme van de kalender mee te gaan heb ik stickertjes in mijn agenda geplakt, hebben we de scheurkalender hangen en kreeg ik ooit het dagboek van Kees Visser en zijn vrouw voor mijn verjaardag cadeau.

Voorkant van het Tzolkin dagboek

Daarnaast deed ik vrij spontaan nog iets. Ik poets mij tanden al jarenlang met de tandpasta’s van Weleda en omdat ik vaak moeilijk kon kiezen tussen de vier smaken heb ik de op een gegeven moment allemaal gekocht en zo kwam het dat ik om ste beurt met vier verschillende tandpasta’s poetste. Nou is het ook zo dat de kleinste kalenderronde binnen de Tzolkin kalender van 260 dagen een ronde van vier dagen is. De kleuren die hier bij horen zijn rood (gaat over initiatief nemen) wit, (gaat over verfijnen) blauw, (gaat over transformeren / uitvoeren) en geel (gaat over afronden). Laat deze vier kleuren nou toevallig terug komen bij drie van de vier kleuren tandpasta, althans de kleuren op de tube. Alleen witte tandpasta hebben ze niet bij Weleda, maar ik poets lekker met de tandpasta uit de groene tube op een witte dag. Want dat is wat ik op een gegeven moment deed, een volgorde brengen in de kleuren van de tandpasta’s en daarna ging het als vanzelf. Sinds dien poets ik op een rode dag met de tandpasta uit de rode tube, op wit dus met tandpasta uit de groene tube, op een blauwe dag poets ik met die heel zoute tandpasta uit de blauwe tube en op een gele dag poets ik met tandpasta uit de gele tube.

De vier tandpasta's

Toen de tube’s recentelijk allemaal redelijk leeg begonnen te raken heb ik ze allemaal opgemaakt en vier nieuwe tubes gekocht. Die heb ik laatst gefotografeerd en tijdelijk heb ik met een andere tandpasta gepoetst. Nu deze blog dan eindelijk online staat en het morgen weer een rode dag is, en dus de Dag Buiten de Tijd, is dit een perfect moment om weer met de vier kleuren te gaan poetsen. Heel consequent zodat ik snel en blij bij de tandarts vandaag kom en consequent omdat de tandpasta’s dan allemaal tegelijk op zijn. Misschien, want een beetje flexibiliteit gun ik mezelf wel.

Bij deze wens ik iedereen een heel fijne Dag Buiten de Tijd waarin alles mag en niets hoeft. Ik wens iedereen ook een heel fijn nieuw jaar met veel Innerlijke Wijsheid. En weet je, in mijn geboortegolf is de Witte Tovenaar mijn thema. Dat houdt in dat alles wat ik doe, start vanuit de energie van de Witte Tovenaar. Is Wijsheid, Innerlijk en Eigen Wijze Wijsheid daarom zo een belangrijk thema voor mij? Wat een prachtig toeval dat ik, geboeid door mijn innerlijke leerweg en de “andere” keuzes die ik maak ten opzichte van andere mensen, mijn volkstuin”De Eigen Wijsheid” genoemd heb. Ik ben er ontroerd van! Elke keer als ik weer met Maya-astrologie aan de gang ben, ontdek ik weer zulke wonderlijke dingen! Zo mooi….!

Bronnen van de plaatjes:
Afbeelding kalender komt van uitgever Frontier Publishing
Afbeelding voorkant Tzolkin dagboek komt van 1320em
Foto’s van Weleda tandpasta’s is van mijzelf šŸ™‚

EĆ©n gedachte over “Tzolkin en tandpasta”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.