Van tekort-denken naar leven in overvloed

Mijn verleden met geld
Al jaren ben ik bezig met mijn relatie tot geld. Toen ik op mezelf ging kon ik maar lastig een baan vinden en behouden en kreeg daarom al snel aanvullende bijstand. Na vier-en-een-half jaar ploeteren om een baan te vinden die mij financieel zelfstandig zou maken, dankzij uitzendwerk eindelijke zes maanden meer verdient dan de bijstand en dus uit mijn uitkering. Toen  belandde ik in de ziektewet vanwege depressiviteit en burn-out. Ik werd “arbeidsongeschikt” bevonden, daar krijg ik nu WIA voor, 70% van mijn laatst verdiende loon. Inmiddels is het vijf-en-een-half jaar later en mijn verlangen om financieel onafhankelijk te zijn is groot. Door het starten van mijn eigen bedrijf en mijn relatie met geld te verbeteren, hoop ik ooit die onafhankelijk staat van overvloed te verkrijgen….

Mijn relatie met geld
Ik werk dus nog steeds aan mijn relatie met geld en die is er zeker beter op geworden. Als het over geld gaat, raak ik er minder gespannen van, kan ik mij zelfs verliezen in te “spelen” met cijfertjes. Voor zowel mijn bedrijf als onze gezinsuitgaven heb ik het budgetteren inmiddels aardig onder de knie. Ik kan dus beter omgaan met geld. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat de “state of mind”, je overtuigingen rondom geld, cruciaal zijn als het gaat het rijk worden en rijk zijn.

Verantwoordelijkheid nemen en crisis denken
Naast het verbeteren van mijn relatie met geld, ben ik de afgelopen jaren in zijn geheel behoorlijk gegroeid, ontwikkelt en emotioneel volwassen geworden om het maar even hip te zeggen. Ik kan veel beter reflecteren met mezelf, zien wat er bij mezelf gebeurt en inspelen op situaties, emoties en gedachten. Om nog maar iets hips te noemen, als iemand begint over “de crisis” dan heb ik een heel duidelijk standpunt. De economie veranderd maar crisis, nee, mij zul je niet meekrijgen in geklaag over hoe duur het allemaal geworden is en hoe zielig iedereen is die ontslagen wordt. Ik zeg altijd “crisis is het al de schappen in de supermarkten leeg blijven”. Want “crisisdenken” is wat mij betreft echt een excuus om te kunnen klagen en dat doe je als je in de slachtofferrol zit. Die slachtofferrol heb ik tijdens één van mijn eerste Helende Reizen (Journey therapie) laten gaan en sinds dien kan ik veel beter mijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Je bent een slachtoffer van de crisis als je achterover gaat leunen en het over je heen laat komen omdat je denk er zelf niets aan de kunnen doen. Het overkomt je en jij bent het slachtoffer. Het is makkelijk de crisis de schuld te geven van je eigen financiële situatie. Het vergt moed en reflectie om te durven zien dat we zelf een heleboel invloed kunnen uitoefenen op ons leven. en verantwoordelijkheid te dragen voor de dingen die we onbewust voor onszelf creëren.

Veel geld hebben is asociaal
Wat ik ook tegen kom tijdens het lezen over “rijk worden” is de overtuiging van veel idealisten en spiritualisten. Dat geld hebben “vies” is, dat rijk zijn “verkeerd” is en dat je vooral met heel weinig geld moet kunnen rondkomen. Alles moet eerlijk verdeelt worden op de wereld dus is veel geld hebben “not-done”. Als ik daar in mee zou gaan dan zou ik voor altijd het dubbeltje blijven en mezelf verbieden het spreekwoordelijk kwartje te worden. Dan moet ik altijd blijven zwoegen voor mijn bedrijf en zal het nooit echt floreren zonder dat ik een zware, 60-urige werkweek draai. Dan kan ik onmogelijk oprecht genieten van mijn dromen over wat ik zou kunnen doen met geld, veel geld.

Kortom, als ik mezelf verbied rijk te worden, doe ik mezelf tekort.

Manieren om rijk te worden
Als je op internet gaat zoeken dan zijn er tientallen mensen te vinden die je (in het Nederlands) vertellen hoe je rijk kunt worden. Uiteraard wordt onder “rijk” veel meer verstaan dan alleen het hebben van veel geld, rijk is ook gelukkig zijn, veel vrije tijd hebben en  geld verdienen zonder er iets voor te doen. Je kunt geld zo inzetten dat het op een passieve manier voor je gaat werken, bijvoorbeeld door een boek te schrijven en dit dan heel veel te verkopen via een automatische website op internet. Ook affiliatiemarketing en investeren in bijvoorbeeld vastgoed kunnen passieve manieren van geld verdienen zijn. Deze vormen zoals affiliatiemarketing is iets wat ik met mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel, mijn eerlijkheid en idealisme nog niet aangedurfd heb.

Hoewel dat een excuus kan zijn, want het is… onbekend terrein.

Zelfde actie, zelfde resultaat
Daarbij komen we meteen op een andere “regel” die er nodig is om van dubbeltje te groeien naar een kwartje (of een hele euro!).

Als je blijft denken en dus handelen zoals je altijd deed, blijven de resultaten ook hetzelfde.

Wil je andere resultaten dan zul je anders moeten handelen en dat begint bij anders denken. Dat is dan ook waar ik me momenteel mee bezig houd: mijn state of mind aanpakken.

Boeken zat
Tijdens het surfen op internet kwam ik een paar interessante boeken tegen die ik direct bij de bibliotheek reserveerde. Om de beurt kwamen ze binnen. Twee van de vier heb ik amper ingekeken. Over één was ik enthousiast en daarin ben ik vrij ver gekomen. Helaas lukte het me niet om de oefeningen te doen die in het boek staan, mede hierdoor heb ik het boek uiteindelijk niet uitgelezen. Het laatste boek dat binnen kwam, was ook direct het meest dunne boek. Daarnaast spreekt met mij nog meer aan dan heb nummer 2 boek, ik heb namelijk ontdekt dat geld een relatie heeft met energie. En laat ik nu naast “geldproblemen” ook terugkerende “energieproblemen” hebben. In dit laatste boek wordt geld besproken in relatie tot kracht en liefde. Ook de energiestroom en de relatie me geld komt hier herhaaldelijk in terug.

Tijd voor de volgende stap: interactie
Nu ben ik hier dus al jaren mee bezig en ik ben toe aan een volgende stap. Ik heb zelf al heel wat voor mekaar gekregen, mijn relatie met geld is nu zo gezond en vanbinnen ben ik nu zover dat ik verder wil. Ik wil concrete acties, ik wil door overtuigingen heen breken, ik wil concrete resultaten. Ik heb iets of iemand nodig die mij een zet geeft, die mij aan het werk zet, die mij geconfronteerd met wat ik nog uit de weg ga. Ik wil interactie en het liefst met een ervaringsdeskundige, iemand die het “denken in overvloed” onder de knie heeft en bij wie je dat direct ervaren kunt. Nu geven de schrijvers van dat dunne boekje ook een cursus overvloed dus wilde ik mij daarvoor opgeven maar… dat is pas in februari 2014, over zes maanden dus!

Geduld hebben dan maar?
Ik heb nog geen antwoord op de vraag of ze misschien eerder nog een cursus overvloed kunnen regelen. Maar de vraag ligt er wel. Afgelopen jaren is mijn geduld al veel op de proef gesteld en het is niet meest best ontwikkelde vaardigheid. Blijkbaar is dit weer zo’n oefening, maar stilletjes afwachten doe ik niet meer. Ik ga alles aanwenden om meer overvloed te creëren. In het kader van “iets anders doen dan je normaal doet” ben ik me gaan afvragen hoe ik dan in contact kom met anderen die hier ook interesse in hebben of hier mee bezig zijn? Tijd om dit de wereld in te gooien, wat direct weer een prachtige blog heeft opgeleverd!

Geld kracht liefde orakelkaarten
Naast het boekje “geld kracht liefde” dat ik dus uit de bieb te leen heb, hebben de schrijvers ook orakelkaarten uitgegeven rondom dit thema. Vandaag heb ik even zitten zoeken en mijn wensen aan mijn ouders doorgemaild. Want door omstandigheden hebben we in februari mijn verjaardag alleen gevierd met een bezoekje en een taartje maar heb ik de cadeauwensen vooruit geschoven, daar stond mijn hoofd toen echt niet naar. Nu heb ik eindelijk iets gevonden wat ik graag wil hebben en kan ik eindelijk gebruik maken van het wachtende “verjaardagsgeld”. Dat is toch weer een beetje overvloed in mijn leven!

Voornemen
Tja, ik heb me gisteren weer eens voor genomen om meer aandacht te geven aan overvloed en dankbaar te zijn voor de fijne dingen in mijn leven. En nu kan ik het wel weer ergens gaan noteren op een briefje of in een boekje maar dat heb ik al vaker gedaan en misschien ben ik er wel een beetje blij om geweest maar het heeft geen zoden aan de dijk gezet. We zullen zien of deze vorm wel de gevoelens van dankbaarheid en overvloed oplevert!

Eerdere blogs over geld
Ter afronding een lijstje van oudere blogs die in relatie staan met overvloed en mijn relatie tot geld.
De meest recente bovenaan en de oudste onderaan.
Overvloed: de tuinbonen-uitdaging
Werkloosheid als kans om te gaan werken vanuit je hart
Uit je comfortzone stappen om met geld om te leren gaan
Dure smaak
Boek over relatie met geld
Geld steeds meer mijn vriend
Extra uitgaven aten ons spaargeld op
Zeven excuses om je arm te blijven voelen
9 manieren om je leven aangenamer te maken
Bespaar eens op iets anders
Geld, vriend of vijand?

2 gedachten over “Van tekort-denken naar leven in overvloed”

 1. Hallo Daniëlle.

  Mooi om te lezen dat ook jij je open geeft op je blog.

  Wat geweldig om te lezen over iemand die zich al realiseert dat je een relatie hebt met geld.

  Geld neemt de energie aan die jij het geeft.
  Bewust of onbewust.
  En met name dat laatste gebeurt heel erg veel.

  Hoe denk je over een goede vriendin en kijk dan eens of dat ook klopt voor je relatie met geld.

  Alle mensen die roepen dat het geld eerlijker verdeeld moet worden in de wereld en daarom niets doen om meer geld te verdienen, doen zichzelf en de wereld te kort.
  Als je de mogelijkheden, tools en kennis in huis hebt om meer/veel geld verdienen, dan is het haast je morele plicht.
  Juist dan ben jij in staat om ervoor te zorgen dat het geld op een plekje komt waarvan jij vindt dat het ook hoort.
  Dan kun je delen.

  Dat kun je niet als je jezelf klein houdt.
  Als je weigert om veel geld te verdienen
  Als je weigert om marketing te doen, omdat het onethisch is.

  En ik bedoel niet jij, in de zin als Daniëlle.
  Jij bent al een hele stap verder dan heel veel spirituele mensen, die weigeren om geld als iets goeds te zien.

  Geld is neutraal en versterkt een persoon in zijn haar karakter.
  Dus het wordt goed in goede handen en slecht in slechte handen.

  Veel mensen zijn niet bereid om die stappen te zetten die nodig zijn om meer geld in handen te krijgen. Veel mensen doen liever de dingen zoals ze ze altijd hebben gedaan.
  En dan krijg je wat je altijd kreeg.
  En weet je wat dat is?

  Stilstand, en stilstand is achteruitgang.

  Het zijn mooie beschermende verhalen om niet uit de comfortzone te hoven treden. Althans op het niveau dat nodig is om meer geld te verdienen.

  Ik wens je heel veel succes met je blog.
  En als je hulp nodig hebt bij het veranderen van je relatie met geld, kan ik je daar heel goed bij helpen.
  Dat is mijn werk 🙂

  Een gelukkig met geldgroet,

  Tineke Rensen

  1. Hoi Tineke,
   inderdaad realiseren veel mensen nog niet dat ze worden geleefd door de overtuigingen rondom geld die ze van vroeger meekregen, vooroordelen en negatieve gedachten. Het is een proces en ieder zit op zijn eigen level… al is dat soms moeilijk te accepteren als iemand niet mee kan gaan in je eigen ideeën. Respect hebben voor iemand die het nog niet aan wil gaan is bijna nog een grotere uitdaging. Gelukkig zijn er ook een genoeg mensen bij wie dit wel iets raakt, zelfs al handelen ze er niet direct naar. Het afgelopen halfjaar heb ik iets heel bijzonders en heel heftigs meegemaakt. Mede dat heeft me doen beseffen dat ik het moet doen met de systemen zoals ze er zijn. En geld is nu eenmaal het systeem om mee te handelen, of we willen of niet. Liever zou ik gaan ruilen met appels, tuinbonen of kaarsen en zonder geld, maar helaas is dat in de wereld een vak apart en niet mijn talent. Dus wil ik het optimale halen uit mijn omgang met geld, ook al lukt het wel om te handelen met appels en tuinbonen, dan nog betaal ik daar de hypotheek niet mee. En als ik iets geleerd heb de afgelopen jaren, dan is het dat ik elk moment weer kan kiezen: ga ik voor de negatieve insteek en het idee dat we er zelf weinig aan doen, of kies ik voor de gedachte dat er veel mogelijkheden zijn en ik zelf kan kiezen wat ik denk en doe. Van die laatste optie wordt ik toch echt blijer ook al komen die negatieve gedachten nog zo vaak om de hoek kijken of ik echt niet nog een keer met ze wil optrekken… nee, de vriendschap is echt over!
   Dankjewel voor je inbreng, het brengt al van alles teweeg bij me!
   Groetjes,
   Danielle

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.